Moyzesova ulica bola vyhradená korčuliarom a bicyklistom

18.09.2011 Košice

Košice 18. septembra (TASR) – Najdlhšia košická ulica - Moyzesova, ktorá je zvyčajne preplnená vo všetkých štyroch jazdných pruhoch, bola dnes vyhradená korčuliarom, bicyklistom, jazdcom na kolobežkách či iným bizarným vozidlám poháňaným ľudskou silou. Nápad známeho košického hudobníka Igora Timka zrealizoval Magistrát mesta Košice a ako prisľúbil primátor mesta Richard Raši, táto ekologická akcia nebola poslednou.

„Ak sa všetko podarí, chceli by sme Moyzesovu vyhradiť pre cyklistov a korčuliarov aj na budúci týždeň,“ uviedol Raši pre TASR. Akcia sa konala v rámci desiateho ročníka Európskeho týždňa mobility a 120. výročia MHD v Košiciach. Korčule, bicykel, skejt či kolobežku môžu Košičania prevetrať 21. septembra od 16.00 h v rámci Ekojazdy štartujúcej na parkovisku pred Magistrátom mesta Košice.

Zmyslom podujatia bolo poukázať na alternatívy voči individuálnej motorizovanej doprave - autám, ktorých v našich mestách neustále pribúda. Korčuliari a bicyklisti boli akciou nadšení a napokon sa ich zišlo na Moyzesovej niekoľko stoviek od bábätiek po dôchodcov. „Na pevnej zemi sa cítim stabilnejšie, ale sľubujem, že na budúci týždeň vytiahnem korčule z pivnice už aj ja,“ vyhlásil primátor Košíc.

Moyzesova ulica bola pre motoristov uzavretá vyše hodiny. Predstavitelia mesta dnes prisľúbili, že v krátkom čase pribudnú v meste či jeho blízkom okolí kilometre cyklistických trás.

Európsky týždeň mobility každoročne vyhlasuje Európska komisia. Ide o osvetovú kampaň zameranú na občanov, na používanie verejnej dopravy, cyklistiky, pešej dopravy a podporu európskych miest a obcí pri presadzovaní udržateľnej mobility.
 

Vyberte región

mark